cities_rovinj

Rovinj je gradić na zapadnoj obali Istarskog poluotoka. Stari dio grada jedna je od najprepoznatljivih vizura hrvatskog Jadrana. Smješten na poluotoku, ova zaštićena povijesna cjelina sazdana od kamenih uličica i kuća stepenasto se uzdiže do crkve Sv. Eufemije, zaštitnice grada.

Rovinj se pod nazivima Rigno, Ruvigno i Ruginio spominje od IV i V stoljeća iako je njegova okolica bila nastanjena već u prapovijesnom razdoblju. Tijekom stoljeća bio je osvajan i mijenjao vladare o čemu govore mnogobrojni ostaci u njegovoj povijesnoj jezgri.

Zajedno s ostalim istarskim gradovima i kvarnerskim otocima, pripojen je 1947.g. Hrvatskoj u okviru tadašnje države, a danas samostalne suverene RH. Danas grad broji cca 13.000 stanovnika od čega je cca 2.000 pripadnika talijanske nacionalne manjine.

Rovinj, biser istarskog turizma, ima mediteransku klimu te se turizam ovdje razvio ne samo u ljetnim mjesecima već i u većem dijelu godine.

Osim samog grada, atrakciju čine i otoci u rovinjskom arhipelagu, njih čak 22 od kojih su Sv. Andrija i Sv. Katarina najveći i najljepši.

Posebno su vrijedni i zaštićeni objekti prirode, specijalni rezervati koji se nalaze na području Rovinja: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskog kanala i dio Limske drage, park šuma “Punta Corrente”, močvara Palud, Romualdova pećina na južnoj strani Limskog kanala i kamenolom “Cave di Monfiorenzo”, svojevrstan geološki “spomenik prirode”.

www.rovinj.hr

www.pdf24.org    Send article as PDF