MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA ŠTITNJAČE

 

Posljednjih godina nove kirurške tehnike ulaze i u kirurgiju štitnjače. Nova tehnološka rješenja povezana su s inovacijama kirurških instrumenata koji omogućuju da se instrumentima posebno dizajniranim za ove operacije obavi koagulacija i rezanje tkiva tijekom operacije, stoga nema potrebe da se krvne žile i ostala tkiva podvezuju.

PRIMJER: Scintigrafija štitnjače pokazala je “topli” čvor u gornjem polu desnog režnja te drugi “topli” čvor u srednjem dijelu istog režnja i istimusu. Ultrazvučno izmjeren najduži promjer tog režnja štitnjače bio je 5,5 cm uz značajno proširenje režnja u srednjem dijelu zbog drugog čvora.

 leptiric

oziljak 

Postoperativni ožiljak je dužine 2 cm, za razliku od uobičajenih postoperativnih ožiljaka koji su kod  povećane štitnjače dvostruko duži.

 

Navedeno znači da nema potrebe da se u operacijski prostor ulazi prstima kao kod klasičnog otvorenog pristupa. Isto se tako u pojedinim fazama operacije, kada nije moguć direktan pogled na važne strukture koje treba preparirati, koristi video sustav i optički instrumenti uz pomoć kojih je moguće vizualiziranje oku zaklonjenih struktura. Uz pomoć ovakvih tehničkih inovacija te uz veliko kirurško umijeće, minimalna invazivna kirurgija štitnjače omogućuje da se u minimalnom operacijskom prostoru radi sve što se radilo i kod klasičnih operacija.

Ultimativno, rez kože na vratu redovito je dvostruko manji od reza kod uobičajene kirurške procedure. Kod određenog broja operacija štitnjače, kada je povećana štitnjača veličine 5-6 cm u najdužem promjeru, moguće je izvesti operaciju kroz rez kože dužine svega 2 cm, za razliku od klasičnog reza koji je bio dug 4 cm, pa i više. Pri tome treba istaknuti da novi kirurški pristup nije ustupak estetici, a na uštrb rezultata kirurškog zahvata. Kirurški zahvat se radi u punom opsegu, te uz očuvanje svih važnih struktura oko štitnjače kao i kod klasičnog pristupa. U posljednje vrijeme nailazimo na sve širu prihvaćenost ove kirurške tehnike, nakon koje postoperacijski rez na vratu dužine dva centimetra postaje jedva primjetan. Kako su žene daleko češće pacijentice kod oboljenja i operacija štitnjače, niti ovaj kozmetski efekt nije nevažan. Za istaknuti je ostale, medicinske, prednosti ove kirurške metode:

-        kraće vrijeme operacije i potrebne narkoze;

-        značajno podnošljiviju postoperacijsku bol;

-        brži postoperacijski oporavak.

Naprijed navedeno predstavlja i kraći boravak u bolnici, do slučajeva kada se ta kirurgija štitnjače radi u dnevnoj bolnici, jer i drenaža rane najčešće nije potrebna. Iste kirurške novosti primjenjive su s velikim uspjehom i u kirurgiji doštitnih (paratiroidnih) žlijezda.

Posljednjih nekoliko mjeseci minimalna invazivna kirurgija štitnjače radi se u Klinici za bolesti uha, nosa i grla na Šalati, te je na taj način operirano dvadesetak pacijenata. Veliko iskustvo u klasičnoj kirurgiji štitnjače, te dodatna edukacija za novu kiruršku metodu, omogućili su da se pokažu sve prednosti ove nove metode, te da se uspješno radi u svakodnevnom ritmu. Na taj način našim pacijentima omogućili smo kirurške zahvate koji se rade samo u velikim svjetskim centrima za kirurgiju štitnjače.

www.pdf24.org    Send article as PDF