KARDIOKIRURGIJA

Operimi i arteries koronare (bajpas, CABG )

Operimi bajpas është kryer për përmirësimin e fluksit të gjakut në muskujt e zemrës, për të zvogëluar simptomet dhe për të përmirësuar funksionimin e zemrës. Duke përdorur bajpasin – muret e arterieve te gjoksit ( arterie të brendshme te gjoksit ) ose një pjesë e venes nga këmbë ( safenus vena ) kirurgjikisht tejkalohet ngushtimi në arterien koronare .

Kirurgjia valvulare e zemrës

Kur keni nevojë për të zëvendësuar një valvul te zemra mund te perdorni ate mekanike ose biologjike. Fijet natyrore se pari hiqen plotësisht. Valvula artificiale është ngjitura në te njejtin vend me strukturat kardiake përreth. Disa pacientë ndjehen më mirë menjëherë pas një operacioni për shkak të simptomave dështimit. Megjithat duhen disa muaj për të filluar të ndihen efektet pozitive të operacionit të zemrës.

Riparimi (korrigjimi) atrial ose ventrikular septal defekt

Disa pacientëve duhet që vrimat të mbyllen përmes intervenimeve kirurgjike ne mes të dhëmbëve kardiak: atria (defekt atrial septal – ASD) ose ventrikulat (defekt ventrikular septal – VSD).

Operacioni i aneurizmit aortik

Aorta mund të zgjerohet ose shtresat e saj e brendshme mund të (këputje) duke formuar një aneurizen (“ zgjerim ” ) e cila kërkon zëvendësim kirurgjik . Duke vepruar kështu pjesa e dëmtuar e aortës mund të lihet apo të hiqet plotësisht dhe në të njëjtin vend të futet pjesa artificiale e bërë nga një material i ngurt nga të ndryshme.

Operimi i aneurizmit ventrikular

Sulmi në zemër (infarkti) shkakton dëme në mur te muskujve, dhëmbëzave dhe shkaktimin e plageve e cila mund të rezultojë në aneurizëm – zgjerimet. Aneurizmi redukton funksionimin e zemrës si një pompë. Ky operim bëhet përmes prerjes kirurgjike pas së cilës pjesët e ë shëndetshme të murit të zemrës lidhen permes qepjes.

Mijektomia tek kardiomiopatia hipertrofike obstruktive

Septumi (rritja) në mes të ventrikules s mund të bëhet më e dendur dhe me një kardiomiopati trashëgimore dergon në veshtiresit e kalimit të gjakut në zemër. Intervenimi kirurgjik eliminon indet e tepërta të muskujve.

Heqja e tumoreve (p.sh. miksoma)

Ndonjëherë zemra mund të jetë vend i rritjes se indeve të tumorit (miksoma) që mund të ndërhyjë me funksionimin e zemrës. Këto rritje mund të largohen kirurgjikisht.

Operimi i Bentalit

Kjo procedurë përfshin zëvendësimin e valvulave aortike dhe ngjitjen e aortës

Ndërhyrjet e Kombinuara

www.pdf24.org    Send article as PDF