ESTETSKI TRETMANI

Kada vanjski izgled osobe više nije u skladu s njenom unutarnjom slikom o sebi, osjećaji vlastite vrijednosti mogu biti ozbiljno poljuljani. Za mnoge su ljude, samopuzdanje i pozitivno zračenje usko povezani s lijepim i skladnim vanjskim izgledom.

U ovom području posljednjih godina su načinjeni ogromni pomaci u smislu tipova tretmana i operativnih metoda.

S medicinskog aspekta o plastičnoj kirurgiji, kao o načinu za bolje osjećanje osobe, govori se i nakon doživljenih nezgoda, nakon čega takav tretman može biti s medicinskog gledišta neophodan.

Prije estetskog zahvata radi se preoperativna obrada: laboratorijska pretraga krvi, EKG,  po potrebi internistički pregled, fotografiranje dijela tijela koji će se operirati. Tek potom slijedi estetska operacija.

Niže navedeno su zahvati koje nudimo:

POVEĆANJE GRUDI

povećanje grudi

Dinko Tončić, dr. med.

Pacijentica treba prije operacije povećanja grudi obaviti internistički pregled (EKG) i laboratorijske pretrage krvi. Laboratorijske nalaze i pregled interniste sa EKG-om pacijentica može napraviti dan prije operacije ili čak na sam dan operacije.

Željeno povećanje grudi postižemo ugradnjom implantata najboljih svjetskih proizvođača, najnovije generacije i visoke kvalitete. Koriste se silikonski implantanti američkih tvrtki Mentor i Allergan ili njemačke tvrtke Polytech Silimed. Nakon operacije povećanja grudi, pacijentica dobiva certifikat za implantate koji su ugrađeni.

Važno je znati da pacijentica bez poteškoća može dojiti dijete, te da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama, jer se implantat nalazi ispod mliječne žlijezde ili ispod prsnog mišića.

Starosna dob pacijentica je iznad 18 godina.

Kirurški rez kod operacije povećanja grudi izvodimo u pazušnoj jami, oko bradavice ili ispod dojke. Obzirom na ove lokacije reza ožiljak se nakon ovog operativnog zahvata ne vidi.

U poliklinici pacijentica boravi 12 sati : 1 sat traje preoperativna priprema, oko sat i pol sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije.

Postoperativni oporavak je individualan nakon ove operacije te traje oko desetak dana. Šavovi se odstranjuju deseti dan nakon operacije, a već dva tjedna nakon operacije pacijentica je sposobna za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena: 3500 €

PODIZANJE GRUDI

podizanje grudi

Mr.sc.dr. Rajko Tončić

Tim se estetskim zahvatom spuštene grudi podižu u normalan (viši) položaj.

Istovremeno se mogu izvesti estetska operacija podizanja i povećanja ili smanjenja grudi.

Prilikom ovog estetskog zahvata koristi se operativna tehnika malog, vertikalnog reza zbog niza prednosti: najbolji estetski učinak, brzi oporavak pacijentice, operacija je tehnički relativno jednostavna, kraće traje od klasičnih operativnih tehnika te nosi manji rizik od komplikacija.

Operativnom zahvatu podizanja spuštenih grudi prethodi rutinska preoperativna obrada pacijentice, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te internistički pregled sa EKG-om.

Prilikom preoperativnog pregleda i konzultacije poseban naglasak je na individualnom pristupu svakoj pacijentici.

Cijena: 3500 €

KOREKCIJA NOSA (RINOPLASTIKA)

operacija nosa

Mr.sc.dr. Rajko Tončić

Uspjeh estetske operacije nosa ovisi o mnogim faktorima. Na prvom mjestu su vještina i iskustvo kirurga. Neobično važan faktor su i anatomske posebnosti kože i potkožnih struktura; način zarastanja i reakcija pacijenta na operaciju.

Tijekom preoperativnog pregleda i konzultacija, točno se definira tip deformacije nosa o kojoj se radi te najpogodnija kirurška metoda u konkretnom slučaju.

Dva su osnovna pristupa u operaciji nosa, a to su tzv. zatvoreni pristup i otvoreni pristup. Prilikom zatvorene tehnike, operacija se izvodimo kroz rezove koji se nalaze unutar nosnica te nakon operacije nema vidljivih rezova sa vanjske strane nosa.

Prilikom vanjskog, tzv. dekortikacijskog pristupa, sa vanjske strane nosa, točnije u području kolumele se nalazi vrlo mali rez, koji cijeli sa minimalnim ožiljkom. Bitna karakteristika kod vanjskog pristupa je da u području vrška nosa odižemo kožu od podležeće hrskavice te si na taj način olakšavamo pristup na vršak nosa.

Također, postoji mogućnost i reoperacije nosa odnosno revizijske rinoplastike, odnosno korekcije već operiranih noseva.

Estetsku korekciju nosa izvodimo u lokalno potenciranoj anesteziji, što znači da osim lokalnih anestetika pacijent dobiva i blago sredstvo za spavanje. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

U poliklinici pacijent boravi oko 5 h: 1h traje preoperativna priprema, oko 30 tak minuta sama operacija te 3-4 h odmor nakon zahvata.

Nakon same operacije na nos postavljamo metalni kalup. On ostaje na nosu ukupno 7 dana, koliko traje zarastanje svih nosnih struktura. Prva 3-4 dana nakon operacije pacijent u nosu ima tampone, koji sprečavaju krvarenje i podržavaju novu formu nosa s unutrašnje strane. Tjedan do deset dana nakon operacije, pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena: od 2000 €

KOREKCIJA UŠIJU

korekcija usi

Dinko Tončić, dr. med.

Ta se urođena deformacija može očitovati u nepravilnom obliku ili položaju uški ili ušnih školjki (odstojeće, deformirane ili spuštene uši). Odstojeće uši su najčešća deformacija.

Odrasli pacijenti, koji dolaze na kiruršku korekciju ušiju uglavnom su mladi ljudi.

Operativni zahvati vrše se i kod djece. U tom slučaju najbolje je poduzeti neposredno prije polaska djeteta u školu kada imamo u potpunosti razvijen deformitet uške i njenu primjerenu veličinu, a sa druge strane dijete dolazi u novu sredinu bez uočljive anomalije.

Korekcija odstojećih uški je estetski kirurški zahvat, kojim uspješno i trajno otklanjamo odstojeće ili deformirane uši.

Zahvat je za pacijenta lagan i bezbolan. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a po potrebi (kod manje djece) u općoj anesteziji. Operacija traje oko 1 sat. Kirurški se rez izvodi sa stražnje strane uha. Tokom zahvata, osim krojenja kože vršimo i prepariranje hrskavice uha u cilju kreiranja nove forme ušnih školjki i uški. Budući da je glavni rez iza uha, šav, pa tako i ožiljci nisu vidljivi.

Nakon operacije uške su učvršćene u željenom položaju.

Postoperativni oporavak je individualan nakon ove operacije te traje oko tjedan dana. Zavoj oko glave nosi se 7 dana, kada se odstranjuju šavovi, a već desetak dana nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena: od 1350 €

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA (BLEFAROPLASTIKA)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mr.sc.dr. Rajko Tončić

Suvišna koža i masno tkivo na očnim kapcima, mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom estetske kirurgije – BLEFAROPLASTIKOM.

Prilikom izvođenja ove estetske operacije koristimo radio-kirurgijom, jer ova tehnologija omogućuje vrlo precizan kirurški rez bez oštećenja okolnog tkiva te je stoga estetski učinak optimalan, a oporavak pacijenta je ubrzan. Radi što boljeg estetskog efekta upotrebljava se kirurški konac tanak kao ljudska kosa, koji se stavlja ispod nivoa kože, tako da nema ubodnih mjesta, a kirurški rez je u prirodnim naborima kože. Konačni rezultat ove operacije je uočljivo pomlađivanje pacijenta.

Blefaroplastiku izvodimo u lokalno potenciranoj anesteziji što znači da pacijent tijekom zahvata spava a zahvat je za pacijenta bezbolan. U poliklinici pacijent boravi oko 6 sati: 1 sat traje predoperativna priprema, oko sat i pol sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije.

Postoperativni oporavak je individualan nakon korekcije očnih kapaka te traje oko tjedan dana. Šavovi se odstranjuju sedmi dan nakon operacije, a već desetak dana nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena: 1320-2040 €

LIFTING

lifting lica

Mr.sc.dr. Rajko Tončić

Postoji nekoliko tipova liftinga lica koji se razlikuju po opsegu i po regijama koje obuhvaćaju.

1. LIFTING LICA I VRATA ( KOMPLETNI LIFTING LICA ILI FULL FACE LIFT )

2. MINI LIFTING ILI S-LIFTING

3. LIFTING ČELA

Dubinski face lifting ili SMAS lift je novija tehnika operacije liftinga lica. Ovaj je estetski zahvat za operatera izuzetno zahtjevan, ali je njegov učinak izvanredan. Tim se estetskim zahvatom ne zateže samo koža lica, već se i mišići lica podižu u prvobitnu poziciju.

Radi se tehnikom prilikom koje se kirurška incizija šiva prema principima estetske kirurgije te se s prednje strane ožiljak prikriva u uški, a sa stražnje strane u kosi. Primjenom ovakve tehnike, nakon liftinga lica ostaje minimalan i vrlo dobro prikriveni ožiljak, koji je teško uočljiv.

Trajnost face liftinga ovisi o operativnoj tehnici (SMAS lift ili klasični lifting) iskustvu i vještini estetskog kirurga te o individualnim osobinama pacijenta (dob, kvaliteta kože i potkožnog tkiva). Kod dubinskog face liftinga je učinak trajniji (oko 10 godina).

Operacija liftinga lica se može ponoviti do 3 puta. Operaciju liftinga lica izvodimo u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

U poliklinici pacijent boravi ukupno 24 sata: 1sat traje predoperativna priprema, oko 3 sata sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije.

Šavovi se odstranjuju tjedan dana nakon operacije, a već dva tjedna nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena face-lifta: 3960 €

Cijena mini face lifta: 2640 €

BOTOX
  • Uklanjanje horizontalnih bora sa čela
  • Uklanjanje vertikalnih bora (bore mrštenja, iznad korijena nosa) sa čela
  • Botoxom se uklanjaju i sitne bore sa vanjske strane očiju (tzv. bore smijeha)
  • Uklanjanje sitnih bora iznad gornje usne
  • Uklanjanje tzv. marionetskih bora (bore od kuta usne do brade)
  • Uklanjanje neravnina sa brade
  • Uklanjanje bora sa vrata
  • Kombiniranje sa drugim estetskim zahvatima na licu

Učinak Botoxa počinje se uočavati 72 sati (3 dana) nakon injiciranja. Nakon aplikacije Botoxa lice djeluje mlađe i odmornije. Kod osoba na pragu srednjih godina i u srednjim godinama (40 – 50) postiže se efekt pomlađivanja za 5 – 8 godina.

Učinak Botoxa traje oko 4 mjeseca, a kod pojedinih pacijenata i dulje. Injekciranje Botoxa može se ponavljati neograničen broj puta u određenim vremenskim razmacima (bez straha za zdravlje pacijenta). Kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja je trajniji.

Cijena: 400-600 €

KEMIJSKI PEELING

Kemijski peeling je postupak odstranjivanja površinskog sloja kože kemijskim agensima. Željeni efekt kemijskog peelinga je pomlađivanje. To je jedini postupak (misli se na duboki kemijski peeling), prilikom kojeg kemijski spojevi prodirući u duboke slojeve kože osim što uklanjaju bore, u koži potiču stvaranje vlastitog kolagena.

Koristi se formula Dr. Hettera, pomoću koje se, uz manje koncentracije glavnih spojeva (fenola i krotonskog ulja), postižu znatno bolji rezultati uz brži oporavak.

Kemijski peeling izvodimo u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta zahvat bezbolan.

U poliklinici pacijent boravi nekoliko sati: 1 sat traje priprema, oko sat vremena sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon zahvata.

Oporavak  je individualan nakon ovog zahvata te traje oko četrnaest dana. Oko dva tjedna nakon ovog zahvata pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena: 1500 €

MEHANIČKA DERMOABRAZIJA

Mehaničkom dermoabrazijom uklanjaju se fine bore sa lica (oko usta), ožiljci od akni, tetovaže, neke pigmentacije i ožiljci općenito (po procjeni estetskog kirurga i dermatologa).

Mehanička dermoabrazija je mehaničko, medicinsko brušenje kože pomoću dijamantne brusilice s velikim brojem okretaja.

U jednom se zahvatu može brusiti koža cijelog lica ili samo jednog dijela (ovisno o medicinskoj indikaciji), kao i koža na nekom drugom dijelu tijela. Treći dan nakon brušenja površinskog sloja kože počinje epidermalna regeneracija (oporavak površinskog sloja kože). Prvih desetak dana nakon zahvata koža je otečena i crvene je boje. U periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci koža poprima normalan izgled i boju.

Mehanička dermoabrazija se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji, što znači da osim lokalnih anestetika pacijent dobiva i blago sredstvo za spavanje. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

U poliklinici pacijent boravi oko 5 h: 1 sat traje predoperativna priprema, oko 1 sat sam zahvat, te 3-4 h odmor nakon zahvata.

Postoperativni oporavak je individualan nakon ove operacije te traje oko tjedan dana.

Cijena: 1500 €

LIPOSUKCIJA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mr.sc.dr. Rajko Tončić i Dinko Tončić, dr. med.

LIPOSUKCIJA je operativna metoda kojom se selektivno odstranjuje masno tkivo sa dijelova tijela na kojima se prekomjerno nataložilo. Kroz malen rez na koži (0,5 cm) uvlači se cjevčica te se putem vakuuma usisava masno tkivo. Na taj su način masne stanice zauvijek uklonjene sa tog mjesta.

Osim značajnije redukcije volumena i količine masnog tkiva s problematičnih područja, metodom liposukcije, uz korištenje mikroinstrumenata, moguće je postići i površinsko, idealno oblikovanje tijela (tzv. body shaping ili body contouring).

HIDROLIPOSUKCIJA je danas najučinkovitija metoda liposukcije. Prema toj metodi u operativno područje injicira se fiziološka otopina, koja sadrži sredstvo za kontrakciju kapilara. Sredstvo za kontrakciju kapilara omogućuje smanjenje usisavanja krvi i aspirira veće količine čistog celulita.

Liposukcija se najčešće izvodi u općoj anesteziji – posebno prilikom opsežnijih zahvata. Kada se odstranjuje masno tkivo sa manjeg područja, operacija se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

U poliklinici pacijent boravi od 8 do 24 sata, ovisno o vrsti i opsegu liposukcije koju izvodimo: 1 sat traje predoperativna priprema, oko 3 sata sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije.

Pacijent neposredno nakon liposukcije oblači specijalnu kompresivnu odjeću (razni steznici) na tretirani dio tijela. Elastični steznici su vrlo bitan segment postoperativnog oporavka te bitno utječu na konačni ishod samog zahvata liposukcije, jer kožu čvrsto priljubljuju uz podlogu te na taj način pojačavaju efekt same operacije. Elastični steznici moraju se nositi u periodu od 6 do 8 tjedana nakon liposukcije.

Postoperativni oporavak je individualan nakon liposukcije te traje u najvećem broju slučajeva oko pet do sedam dana. Šavovi se odstranjuju tjedan dana nakon operacije, kada je pacijent sposoban i za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Cijena liposukcija nogu: 1800 €

Cijena liposukcija trbuh: 2000 €

ABDOMINOPLASTIKA

abdominoplastika

Dinko Tončić, dr. med.

Zahvat kojim se vrlo učinkoviti uklanja višak kože i masnog tkiva iz područja trbuha naziva se abdominoplastika ili lipektomija ili u engleskoj verziji „tummy tuck“.

Kako bi ožiljak od ove operacije bio što manje zamjetan, on se pozicionira u području bikini zone.

Nakon perioda od pola godine do godinu dana, u najvećem broju slučaja, ožiljak u potpunosti izblijedi.

Sam zahvat nešto je zahtjevniji za pacijenta, što se posebno odnosi na postoperativni oporavak, tijekom kojeg pacijent treba biti discipliniran i pridržavati se uputstava kirurga.

Abdominoplastika se izvodi u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan. Nakon zahvata pacijent boravi u poliklinici, a po završenoj prvoj fazi oporavka upućuje se na kućnu njegu.

Uz ove uvjete, abdominoplastika je vrlo učinkovit zahvat, koji rezultira visokom razinom zadovoljstva pacijenata.

Cijena: 4000 €

Cijena (mini abdominoplastika): 3300 €

OPERACIJA PROŠIRENIH VENA NOGU

U slučaju insuficijentnog safenofemoralnog ili safenopoplitealnog zaliska indicirana je jedna od metoda kojom se uklanja jedna od dviju velikih površinskih vena nogu, vena saphena magna odnosno vena saphena parva.

Primjenjujemo tzv. atraumatski striping površnih vena nogu. Ovaj zahvat izvodi iskusni kirurški tim pod vodstvom renomiranog vaskularnog kirurga.

Operacija proširenih vena nogu se u ovom slučaju sastoji od uvođenja posebne sonde u prethodno podvezanu, površinsku venu kroz mali rez u području prepone te njenog izvlačenja malo ispod koljenskog zgloba, također kroz mali rez. Kroz male (2-3 mm) pojedinačne rezove uklone se zaostali ogranci proširenih vena.

Atraumatski striping vena se izvodi u tzv. lokalno potenciranoj anesteziji, pri čemu se pacijent već nekoliko sati nakon zahvata otpušta iz poliklinike na kućnu njegu.

Deseti dan nakon operacije se sa malih (2-3 mm) rezova, kroz koje je obavljen zahvat, odstranjuju šavovi. Na mjestu rezova ostaju minimalni, gotovo neprimjetni ožiljci.

Cijena (1 noga): 2050 €

Cijena (2 noge u istom tretmanu): 2900 €

 

SINDROM KUBITALNOG I KARPALNOG KANALA

Sindrom kubitalnog kanala se manifestira trncima i gubitkom osjeta u polovici prstenjaka i malom prstu, slabljenjem mišića šake, bolovima u šaci i podlaktici, a nastaje zbog pritiska na ulnarni živac u području lakta.

Ovaj zahvat izvodi iskusan kirurški tim, a sama operacija se sastoji u presijecanju struktura u području lakta, koje mogu biti uzrok pritiska na živac. Operacija se izvodi u općoj anesteziji ili u blok anesteziji (bolesnik je budan za vrijeme operacije a umrtvljuje se cijela ruka) te je za pacijenta bezbolna. Nakon oslobađanja živca, on se u slučaju blagog pritiska ostavlja na istom mjestu, dok se kod jačeg pritiska živac premješta na prednju stranu lakta, ispod kože ili unutar mišića. Nakon operacije u ranu se postavlja dren koji se ostavlja 2 do 3 dana.

Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na medijani živac unutar koštano-ligamentarnog tunela na šaci, a manifestira se trncima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovici prstenjaka, bolovima koji su naročito izraženi noću, osjećajem nespretnosti te postupnim gubitkom mišića u području baze palca.

Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta bezbolna, a sastoji se od presjecanja ligamenta koji čini krov tunela kroz koji prolazi živac. Time se smanjuje pritisak na živac i omogućava njegov oporavak. Operacija obično traje 30-45 minuta, te se nakon kraćeg oporavka u poliklinici, bolesnik upućuje kućnu njegu.

KOREKCIJA RASCJEPA USNE, NOSA I NEPCA

Rascjepi usne i nepca jedna su od najčešćih urođenih malformacija u području glave i vrata.

Liječenjem rascjepa se nastoji ispraviti rascjepom promijenjeni anatomski oblici i uspostaviti normalna funkcija rascijepljene orofacijalne regije.

Početak liječenja djece rođene s rascjepom ovisi o vrsti rascjepa. S liječenjem se počinje odmah po rođenju kada u pitanju rascijepljeni zubonoseći (alveolarni) nastavak gornje čeljusti.  Za vrijeme prvog ili drugog tjedna uzimaju se otisci i izrađuje nepčana pločica koju dijete nosi slobodno u ustima do operacije usne. Pločica se kontrolira i prema potrebi korigira ili mijenja. Uloga pločice je što više približiti segmente gornje čeljusti da bi rezultat operacije usne ostao trajan. Kada rascjep ne zahvaća gornju čeljust ili je samo zahvaćeno nepce palatinalna pločica nije potrebna.

Općenito se rascjepi usne operacijom korigiraju između 3. i 6. mjeseca po rođenju djeteta. Dijete mora biti teško cca 4.5 kg, staro najmanje 10 tjedana i hemoglobin mu mora biti iznad 100mg/l i za operaciju još mora biti zdravo i u dobroj tjelesnoj kondiciji. Rascjep mekog nepca može se zatvoriti odvojeno od tvrdog ili se meko i tvrdo nepce zatvaraju odjednom. Zahvat se obično radi nakon navršene godine dana, svakako prije nego dijete progovori. Sekundarni korektivni zahvati na usni ili nosu ili nepcu rade se kasnije.

UKLANJANE OŽILJAKA I TETOVAŽA

Za rezultat uklanjanja ožiljka bitno je vrijeme od ozljeđivanja. Obično se korekciji ožiljka pristupa 6 mjeseci nakon ozljede. Iznimno u nekim situacijama ožiljak se može korigirati i ranije.

Omogućujemo kirurško uklanjanje ožiljaka i tetovaža koje može biti učinkovitiji način za rješavanje funkcionalnih ili kozmetičkih problema uzrokovanih ožiljkom ili tetovažom. U pojedinim slučajevima biti će dovoljno izrezivanje malog dijela kože te šivanje rane finim šavom. Kod velikih i teških ožiljaka i tetovaža potrebno je nekoliko zahvata kako bi se koža mogla dovoljno opustiti i kako bi bilo dovoljno vremena da rana ispravno zacijeli. Osim navedenih tehnika postoji i opcija presađivanja kože s drugog dijela tijela.

www.pdf24.org    Send article as PDF