Hrvatska

Generalne informacije

Hrvatska je kontinentalno-mediteranska zemlja površine 56.594 m2 i cca 4.500.000 stanovnika.

Po državnom uređenju je parlamentarna republika, ostvarivši državnu samostalnost 1990.g.

Glavni grad je Zagreb s cca 800.000 stanovnika. Ostali veliki gradovi su: Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Varaždin, Pula i Karlovac.

U Hrvatskoj prevladavaju blaga kontinentalna klima i mediteranska klima u priobalju dugačkom čak 5.835,30 km. Najviši planinski vrh ima 1.831 m/nm pa u tim visinama bilježimo i planinsku klimu. Ljeta su suha i vruća, a zime blage i vlažne. Prosječna temperatura kontinentalnog dijela u siječnju se kreće oko 0C, a u kolovozu oko 20. U priobalju u siječnju temperatura iznosi oko 10C, a u kolovozu oko 25C. Temperatura mora je u zimi oko 12C, a ljeti oko 25C.

Službena valuta je kuna (1 kn=100 lipa). Stane valute mijenjanju se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, turističkim agencijama, hotelima i kampovima. Gotovo sve najjače kreditne kartice prihvaćaju se na većini mjesta prodaje.

Hrvatska je dobro dostupna zračnim, cestovnim i željezničkim pravcima. Aerodromi postoje u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i blizini Rijeke (otok Krk). Najmodernijom mrežom autocesta povezani su kontinentalni i priobalni dio Hrvatske, kao i sva odredišta kontinentalne Hrvatske.

www.pdf24.org    Send article as PDF